Hoe beïnvloedt het impostor syndroom een relatie?
Het 'Impostor Syndroom': de neiging om onzeker te zijn over het eigen kunnen en de angst om door de mand te vallen. Eind april gaf ik namens OpenUp een masterclass over het bekende fenomeen. Deze onzekere gedachten kunnen naast je carrière ook een relatie flink in de weg zitten. Gelukkig zijn er manieren om hier aan te werken!
💭 "Ooit zullen ze doorhebben dat ik niet goed genoeg ben"
Wat is het impostor syndroom?
Het Impostorsyndroom is een psychologisch fenomeen waarbij mensen hardnekkig twijfelen aan hun eigen kunnen en zich ondanks bewijs van succes en goede prestaties een bedrieger voelen. Kenmerkend voor mensen met impostor syndroom is het externaliseren van succes (“Ik krijg alleen maar een compliment omdat ik heel erg geholpen ben door anderen voor dit project”) en het internaliseren van falen (“We zijn die belangrijke klant vast misgelopen omdat ze mijn stuk niet goed vonden..”).
Hoe beïnvloedt het impostor syndroom mijn relatie?
Het impostorsyndroom kan een aanzienlijke invloed hebben op iemands relaties. Hier zijn 4 redenen waarom:
Angst om "ontdekt" te worden: Mensen met het impostorsyndroom hebben het gevoel dat ze bedriegers zijn die hun succes niet verdienen, en ze maken zich zorgen dat hun partner dit zal ontdekken en hen zal afwijzen. Deze angst kan ertoe leiden dat ze informatie achterhouden, intimiteit vermijden of defensief worden als ze worden uitgedaagd.
Moeite met het accepteren van complimenten: Mensen met het impostorsyndroom hebben moeite met het accepteren van lof of complimenten van hun partner, omdat ze het gevoel hebben dat ze het niet verdienen. Dit kan afstand scheppen in de relatie en de partner het gevoel geven dat hun inspanningen om hun partner te steunen en aan te moedigen niet worden gewaardeerd.
Overcompensatie: In een poging om zichzelf te bewijzen en te voorkomen dat ze als fraudeur worden gezien, hebben mensen met het impostorsyndroom de neiging te overcompenseren door veel verantwoordelijkheid op zich te nemen of zichzelf te veel onder druk te zetten. Dit kan leiden tot burn-out, stress en wrok in de relatie, omdat de partner het gevoel heeft genegeerd of verwaarloosd te worden.
Vergelijking en competitie: Mensen met het impostorsyndroom hebben de neiging zichzelf met anderen te vergelijken. Ze hebben het gevoel dat ze voortdurend concurreren met hun partner of anderen in hun sociale kring. Dit kan leiden tot spanning en jaloezie in de relatie en het moeilijk maken voor het stel om zich op een dieper niveau te verbinden.
In het algemeen vergroot het impostorsyndroom de kans op gevoelens van onzekerheid en ontkoppeling in een relatie, waardoor het voor beide partners moeilijk wordt zich echt gezien en begrepen te voelen. Het is belangrijk dat mensen die worstelen met het impostorsyndroom steun zoeken en werken aan het opbouwen van hun gevoel van eigenwaarde, zowel voor hun eigen welzijn als voor de gezondheid van hun relatie.
Wat kan ik zelf doen om beter om te gaan met onzekere gedachten in mijn relatie?
Als je worstelt met het impostorsyndroom in je relatie, zijn hier enkele stappen die je kunt nemen om eraan te werken:
Erken je gedachten en gevoelens: Begin met je meer bewust te worden van de gedachten en gevoelens die bijdragen aan je impostorsyndroom. Wanneer voel je je een bedrieger? Wat triggert die gevoelens? Aandacht besteden aan deze patronen helpt je herkennen wanneer je het impostor syndroom ervaart.
Daag je overtuigingen uit: Als je eenmaal de gedachten en gevoelens hebt geïdentificeerd die bijdragen aan je bedriegerssyndroom, werk dan aan het uitdagen van die overtuigingen. Vraag jezelf af of ze echt waar zijn, en zoek naar bewijs dat ze tegenspreekt. Als je bijvoorbeeld het gevoel hebt dat je niet goed genoeg bent voor je partner, herinner jezelf dan aan alle redenen waarom ze van je houden en je waarderen.
Beoefen zelfcompassie: Het impostorsyndroom kan isolerend zijn en moeilijk om mee om te gaan. Beoefen zelfcompassie door jezelf met vriendelijkheid en begrip te behandelen, zoals je een goede vriend zou doen. Erken dat deze gevoelens normaal zijn en dat veel mensen ermee worstelen.
Communiceer met je partner: Het is belangrijk om met je partner te praten over wat je ervaart, vooral als je impostorsyndroom je relatie beïnvloedt. Deel je gevoelens en zorgen met hen en vraag om hun steun en begrip. Dit kan je helpen om je meer verbonden en gesteund te voelen in je relatie.
Zoek professionele hulp: Als je impostorsyndroom bijzonder intens is of je dagelijks leven beïnvloedt, overweeg dan om professionele hulp te zoeken. Een therapeut of coach kan je helpen jouw gevoelens te verwerken en strategieën te ontwikkelen om met je impostorsyndroom om te gaan.
Onthoud dat beter leren omgaan met onzekere gedachten altijd een proces is, dat tijd en moeite kost. Maar met de juiste steun en hulpmiddelen kun je je gevoelens van zelftwijfel leren herkennen en beheersen en een sterkere, meer bevredigende relatie met je partner opbouwen.